Saturday, April 4, 2009

Kuah Rojak

1 st saturday when Sofyan is not around!
Sabtu....Huhhhh!!!Very bored...dont know what to do...second saturday staying at home alone. Baru aje dua minggu anak masuk asrama dah boring giler..!!. Last saturday went outing wit my sis and mom ke bazar eventough tak beli apa-apa..but at least Ana ada gak benda buat....lepas shopping di bazar singgah Hameediyah pekena nasik kandar..balik umah dah nak asar..Lepas asar prepare things masak sebab adik mak from kl nak mai rumah..masak roti jala, sup ekor and goreng koay teow...no nasik for dinnner yer Pak cik Ba......well..pak cik ba memang enjoy makan sup ekor...and auntie enjoy makan roti jala...

2 nd saturday..Sofyan is not at home.

Today ....untuk menghilangkan boring...ana buat kuah rojak. Sedap..!! Dapat resepi dari kawan kat opis. Memang sedap! nak buat pun simple je bukan nye nak guna banyak bahan pun...Ana buat ni terpedas sikit...maklumla ana ni bukan tahan pedas.!!!! Tapi walau pedas..ia tetap mengancam....meleleh air liuq dah ni. Cicah lak ngan mempelam.Mempelam ni rangup rangup gitu..nampak je kuning...Kalau ada sengkuang lagi best...!!!!



.

P/S..emotional laks....rindu kat giler kat my two kids....selalu bila Sofyan ada..ada lah juga orang nak sembang

Resepi kuah rojak (agak agak..tak ada sukatan tertentu)
6 sudu besar cili kering yang telah dimesin (kurangkan kalau tak mau pedas)
gula merah RM1
belacan
garam sikit
gula pasir
kicap
masak dulu gula merah ngan sedikit air..tapis sbb gula merah kan berpasir
then masukkan cili mesin ...kacau..lepas tu tabur belacan..hancur hancurkan ngan tangan je..bubuh kicap..ana guna kicap kipas udang kaler merah, gula and sikit garam..kalau belacan dh masin tak yah bubuh. kalau kuah nak makan ngan sengkuang bubuh air asam sikit (ana tak bubuh)..masak sampai pekat...pas tu leh makan dah

3 comments:

Pinchesska said...

salam ana..

amboi2..sampai hati tayang kuah rojak tak kasi resepi...
tak baik taww provoke 'mata'orang...ekekeke.

Shada said...

sedapnyer kak ana, mempelam cicah dgn kuah rojak buat org terliur la hehe..

ulatz said...

hmm..ese nak share jugak resepi kuah rujak nih..masa eden blajo kat medan dulu..eden tgk diorang buat kuah rujak mcm senang sgt...kita oder baru diorang buat kuah tuh..bahan2nyer kalo x silap..ingat2 lupa dah..

gula merah
air asam jowo
2 3 hiris pisang muda..(pisang apa pun xpa..janji muda)
cili api sket
kacang goreng
gula sesedap rasa..

pastu apa lagi giling ker tumbuk ker..janji sebati..
cuba kak ana try test tgk..InsyaALLAH sedap...

ngee :D