Last Friday...Ana buat apam....amik dari blog mat gebu.....
kaler merah tu terlebih dose la pulak...Ana failed bab mixing the colours. Actually I have done the necessary steps to make sure that the color mixed well..but still failed. Bila potong apam ni..the red colour doesn't mix like marble. Anyway..I'm quite sattisfied sebab rasa dia memang sedap..Apam ni sedap and gebu je...padan la tuanpunya resepi nama dia matgebu. The most important thing is that my son loves it so much...Angkat je dr periuk pengukus..dia dah suruh potong. Hmm both my husband and my son finished almost half malam tu je.
And this is the resepi.....(actually yg ni dah di adjust sikit dr cara penyediaan asal (mat gebu)
Ini resepi asal:
250 g tepung berserbuk penaik
200 ml santan
200 g gula halus
2 biji telur Gred A
1 camca teh vanila esen
1 camca makan ovallate
Secubit garam
Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2
Prepare periuk pengukus. masak air siap2.
A) 2 biji telur gred A / 3 biji telur gred B
1 tbsp ovallete
150gm gula halus
1 tbsp esen vanila - boleh ganti esen pisang
Pukul bahan A sampai kembang dan gula larut sepenuhnya
Masukkan esen vanila dan pukul lagi
B) 50ml santan kotak - apa2 jenama tak kisah
150ml air
secubit garam
Satukan semua bahan B dan sebatikan
C) 250gm tepung gandum
1 tbsp baking powder
Ayakkan bahan C bersama
Masukkan bahan B dan bahan C secara berselang seli ke dalam adunan A tadi. contohnya masukkan 1/4 campuran santan, 1/4 campuran tepung, kacau sampai sebati, dan tambah lagi santan dan tepung. ulang sehingga habis.
Sekarang dah sedia untuk diwarnakan dan di'marble'kan.
seterunya kukuslah sehingga masak.
Yang ni balance....so ana just bubuh....dalam bekas ni...
No comments:
Post a Comment