Friday, November 28, 2008

Roti Al Arabic..Anasue's Version

This is my version of Roti Al Arabic….(CHEEWWAHHH my version la pulak...padahal ikut resepi 100% tu)
Tergoda bila baca blog sis Index…..terus aje salin resepi..tapi setakat salin resepi dan simpan aje…..mood memasak tak ada..lagi pun last 2 week Ana puasa. Then…bila buka blog cik Mus..ada lagi lak roti Arab….Tergoda lagi ..salin lagi resepi..sebab resepi yang salin hari tu tak tau dah letak kat mana..and tujuan salin resepi kali kedua sebab nak make sure yang bahan-bahan yang diperlukan ada if tak dak kena laa singgah sunshine Farlim balik keje. Luckily semua bahan ada kecuali mauripan…tak pa mak ada…balik minta kat mak aje.

Dah buntu masa breakfast nak makan apa…asyik asyik roti canai…nasi lemak …..sampai body pun dah banyak lemak…
Last nite..mulakan operasi buat roti Al Arabic..ngikut resepi sis Index and Mus... Minta anak dara tolong buat…dia sediakan semua bahan..Ana siapkan sambal ikan bilis….Tapi bab menguli anak tak berani nak buat..dia tak confident. Bila ana dok menguli…dia cakap eh..eh..senang je nampak ibu buat…hmmm memang laa senang…nak buat ngan tak nak je… Lepas menguli and tutup ngan towel…si anak teruna lak mai interfrem…dia buka…towel tu..si kakak marah..kata dia takut Roti Arab ibu tak naik..tapi lepas sejam..alhamdulillah…naik....
Semalam gak goreng untuk husband and anak lelaki…First goreng tak naik laaa..tak kembung….goreng lak yang kedua….kembung sikit…anak lelaki dan seronok..dia suruh goreng satu lagi….ishh..plan nak makan breakfast…kan dah tukar supper……Tapi ada balance lagi. Banyak gak dapat kan….
Pagi tadi…goreng…naik kembung….seronok gak buat….sedar sedar dah habis menggoreng….ishh rindu nak tengok proses mengelembung tu la pulak. Lain kali leh buat lagi…..!

2 comments:

Asmahani said...

wah, sini pun ada roti arab.. rajin nya sis cuba..

Anna said...

hmmmm
saje je cuba hani..
hani pun rajin buat icing kek sekerang yek